construction solutions
no compromise on quality.
E4 Construction is a full service construction company that incorporates a total design, manufacture and construction offering.

Tailor made building solutions emphasising cost and energy efficiency. Experience in large greenfield development projects as well as residential, multi storey, warehousing, modular building, hospitals/clinics and schools. Expertise with numerous building methodologies including structural insulated panels, light steel framing, conventional building, concrete, high end residential, modular building systems as well as commercial and industrial buildings. Sustainability is key to all our building processes.
Hillbrow Outreach Foundation Recreation Centre & Dance School

The Hillbrow Lutheran Community Outreach Foundation Recreation Centre and Dance School presented a particular challenge to E4 Construction as it was necessary to construct the new building above an existing building comprising a community centre and basement parking – but with no engineering drawings to work with on the existing structure.

Local Studio Architects and E4 Construction collaborated on the project to create a design which optimised the light steel frame (LSF) systems E4 offers. E4 Construction then took the architects concept designs and created the steel skeleton of the building, which remained exposed in the final product to showcase and act as a statement of how the building was constructed.

E4 Construction arranged for parts of the existing structure to be scanned ultrasonically to enable an engineer to calculate the loadings it could handle.

LSF was the ideal solution for the project as it is lightweight but strong - the steel that was used for this project has a strength of 550 megapascals (MPa). This, combined with the shape of the profiles, allowed for long spans and daring shapes to be created.

Another benefit of using LSF was that, unlike conventional construction, the new building could be erected without closing and propping the existing one. IBR steel sheeting and a clear poly carb sheeting were used as cladding for the building for both practical and aesthetic purposes - the cladding allows light into the studio during the day and shines when in use at night due to the installation of fluorescent tubes alongside the framework.

The building’s visual appeal on completion was as important as using the right materials and the marriage of the two aspects was vital to the successful completion of the project. E4 Construction has a dedicated internal design team, which allows them to take the concept and design the LSF accordingly.

Collaboration with Local Studio Architects from inception, the use of suitable materials and a healthy dose of artistry resulted in a landmark in the middle of Hillbrow with which the entire community can engage. The design facilitates this community engagement: as the dance studio is elevated, is street facing and makes use of a long strip of windows, the local community is able to watch the students dancing.

Sustainability was also a key consideration: not only is the building environmentally friendly though the use of steel (a recyclable material), but also due to external cladding which enables thermal insulation to reduce energy bills, open light features to allow for natural light, and ventilation that allows for natural cooling.

E4 Construction has become renowned for demonstrating innovation and creativity in all their construction projects. In this instance the company creatively regenerated a previously dead space. Their contribution was recognised by the Southern African Institute of Steel Construction at the 2014 Steel Awards where E4 Construction was awarded a commendation in the Light Steel Frame category.

Slow Lounge: International and Domestic Terminals ORT Airport

E4 Construction was appointed to demolish and construct Slow Lounges in both the International and Domestic Terminals at ORT International Airport in Johannesburg. Both lounges were constructed in a phased sequence while retaining a live environment thus enabling the client to continue operating with minimal disruption to guests.

The lounges were conceptualised by leading design house, Tonic Design, using only top quality finishes. E4 worked closely with Tonic Design to interpret and implement the high quality product Slow Lounges are renowned for into a physical form. Each lounge includes a large commercial kitchen where an extensive range of seasonal, freshly made food is prepared daily for guests to the lounge. Both lounges include a Business Centre, Library and private bathrooms.

The projects were completed on time and in budget, in a challenging high security location.

Slow Lounge XS Lite: Lanseria International Airport

Lanseria International Airport’s Slow Lounge XS Lite was designed by Tonic Design as a variation on the mainstream Slow concept found at ORT International Airport. It was built from scratch by E4 Construction in the existing terminal building and included a purpose built commercial kitchen added as a separate structure. Slow Lounge XS Lite maintains the Slow brand’s commitment to quality finishes in order to create a luxurious setting designed to appeal to the most discerning of travelers.

Mogologotho School, KwaZulu-Natal

Mogologotho School, situated in the Kokstad area of KwaZulu-Natal, was a lightweight steel project because of the remoteness of the area and the difficulty in transporting conventional building materials to a mountainous site. The school building consisted of approximately 2200 square metres and was made up 18 classrooms and various administration offices. The centre portion of the building was designed as an assembly hall.

American School of Excellence, Tsakane

American School of Excellence is a school conceptualised by Thomas Chapman of Local Studio. It was designed to optimise space and provide a modern and efficient facility.

The school building has a footprint of approximately 4 500 square metres and has a central hall that is used for assembly’s and large gatherings. The hall can be repurposed for classrooms as it has pull out divisions thus creating separate teaching area’s. The use of light steel frame and cladding allows for natural light and spacious areas.

RTT Tactix Mobile Clinic

This project was undertaken for international distribution company, RTT Tactix, who required a mobile clinic that could be transported. RTT Tactix’s brief called for the design, manufacture, delivery and assembly of a mobile clinic, within a tight deadline. The structure included a clinic area, two examination rooms, and a reception area with an adjoining dispensary unit.

A flat pack solution was designed that could be transported in a container. The built in sub-floor structure meant that there was no need for foundations and uneven ground conditions could easily be accommodated.

It was E4’s ability to hybridize and purpose build to the clients’ requirements that enabled the company to successfully complete the clinic in the allocated time, despite the challenging deadline.

E4 has also built a number of Mobile X-ray facilities for various clients in Sub Saharan Africa.

Biodiversity Research Centre, Gorongosa National Park, Mozambique

E4 Construction was ideally suited to construct the Edward O. Wilson Biodiversity Laboratory at Chitengo in Mozambique’s Gorongosa National Park given its expertise around operating in remote locations without compromising on quality.

Working with Crafford and Crafford Architects, E4 Construction was responsible for transforming the project from the design phase into the physical, also taking into account the technical side of the design – consequently, the company took the blueprints and converted them into a light steel frame (LSF) design in order to create lightweight buildings – for the Biodiversity Laboratory and two separate types of accommodation units - that can be conveniently removed without damaging the sensitive environment.

Multiple unique design features, as well as the implementation of sustainable materials, combined to form a green building. Galvanised steel piling was used for the foundation, along with light steel stilted floors with concrete screeds for the suspended floors and plastered magnesium oxide (MgO) clad walls integrated with timber in keeping with the natural look.

Using exposed concrete screeds in the floors and implementing a thermal ‘pump’ as well as a vented floor design enables cool air to be drawn from below the building and distributed through the space before exiting through the roof – mimicking the natural type of air conditioning found in termite mounds in hot climates. Elevating the buildings facilitates additional air flow, as well as allowing for easy removal of the buildings without damage to the environment.

The plastered walls are well-insulated to allow the laboratory to consistently function at 16 degrees Celsius in a location where temperatures usually soar well above 40 degrees, which is further assisted with the timber cladding that reduces energy bills. The ceilings, too, provide insulation – where they would normally be nine millimetres thick, these are made from 50 millimetre-thick palm wood with an extra 50 millimetre-thick mineral wool insulation on top.

Accomplishing the project was no small feat, as the site was remote with little to no building materials or skills available locally. The bulk of the building was therefore manufactured in Johannesburg and transported to Mozambique by truck, taking almost four weeks to reach Chitengo. The challenges did not end there, however. The construction team were housed in tented accommodation for the duration of the project. Dangerous wildlife and issues with liberation movement-turned-political party Renamo also slowed down construction considerably.

However, E4 Construction worked against the odds and successfully completed the construction of the laboratory and eight accommodation units in 10 months, as contracted, and to the satisfaction of the clients and architects. By making use of a fully designed LSF steel system that could be transported on two trucks and could be installed on site, the team removed much of the difficulty of operating in such an isolated location. The project further enabled skills transfer to local carpenters as they only needed to learn to work with pre-cut and pre-drilled LSF sections.

The end result is a project that will be used to further scientific knowledge, research projects and nature conservation.

The completed Gorongosa Biodiversity Research Centre - staffed with talented scholars and staff from the best universities in the world – ensures that Gorongosa National Park is the ‘go to’ place for research projects and nature conservation alike. The Lab is unique in that it is situated inside the park and scientists are able to collect samples in the bush and process them straight away. The fully equipped Centre is linked to the outside world with Wi-Fi so information can be fed back to the respective universities immediately.

Accommodation camp for Boss Mining, DRC

The project entailed the design, fabrication, transport, building and commissioning of 17 500 square metres of mine housing, recreational areas and catering facilities for 480 mine employees and consultants.

The building system used was selected to accommodate and overcome the distance between Johannesburg and the DRC, as well as the remoteness of the site and the sloping muddy conditions. A structural insulated panel system (SIPs) was implemented, which allowed E4 to easily transport the system to the DRC.

Key to the project was the training of local labour, leaving a legacy of a trained workforce in the area.

Design was location specific to negate factors around hidden costs, transport and border control challenges, conditions on site, as well as a lack of skilled labour and building materials in the area.

Renovation of Waterkloof Air Force Base

The project involved the renovation of a wing of the 1970’s style air base including gutting the inside of the building to create a new wing for visiting dignitaries and VIP guests.

The job entailed the design and building of three lounges as well as check-in counters, toilets, showers, work spaces, meeting and board rooms – all within a tight deadline.

Despite facing numerous challenges which came about due to the outdated nature of the air conditioning and electrical systems, E4 Construction worked closely with Tonic Design to gut the existing building, replace all necessary components and ultimately deliver a fully fitted finished product. The key to working effectively within such a limited time frame lay in ensuring that the design team, specialist suppliers and contractors all worked with a common vision towards a shared end goal.

Motswako Hub, Trevor Huddleston Cultural and Enterprise Centre

A building designed by Local Studio and built using a combination of conventional, light weight steel and mild steel components. The Motswako Hub was built as a multi purpose space with coffee shop, offices and jazz/communal space in downtown Johannesburg. Within the building large 7-metre high sliding doors were installed so that the space could be divided to allow various activities to take place concurrently.












Alternatively, email David Welsh and Grant Noakes on sales@e4construction.com